We laten onze overheden beter presteren. Door beleid te beperken tot kerntaken. Door regels te schrappen en te vereenvoudigen. Door burgers eerlijk en fatsoenlijk te behandelen. Door beleid en uitvoering weer in één hand te leggen. Door zorg te dragen voor toekomstige generaties. Door te investeren in vakambtenaren. Door de rijksoverheid om te vormen tot middenbestuur. Door de mogelijkheid van extraparlementaire kabinetten te verkennen en te benutten. Door democratie in regio’s te verstevigen. En door volksvertegenwoordigingen sterker te maken. Zo maken we onze overheid ongecompliceerd goed.
Hoe realiseren we dit idee in de praktijk? Tijdens het nadenken over het Toekomstbeeld heeft de denktank vele voorstellen verzameld die zouden kunnen bijdragen aan bovenstaand idee. Hieronder staat een selectie van deze voorstellen, in concept. We zijn als denktank benieuwd naar aanvullingen en verbetersuggesties.
[1] Non-cognitieve vermogens, zoals een doel stellen, een plan maken, in actie komen, volhouden en om kunnen gaan met verleidingen en tegenslag. Zie Wetenschappelijk Raad voor het Regeringsbeleid (2017), Weten is nog geen doen.
[2] Stoker, J. & Garretsen, H. (2023), Falende uitvoering is blamage voor kabinet en Kamer.
[3] Raad voor het Openbaar Bestuur (2019), Signalement De Rijksoverheid als middenbestuur.
[4] Planbureau voor de Leefomgeving (2023), Ruimtelijke verkenning 2023, vier scenario’s voor de inrichting van Nederland in 2050 (Scenario Regionaal Geworteldheid).
[5] Berg, M. van den & Boogaard, G. (2021), Geen democratie zonder politiek, ook niet in de regio’s.
[6] Boogers, M. (2019), Regie in de regio: waarom structuurdiscussies nodig zijn.
[7] Erve, S. van ‘t (2022). Geef de regio een kamer in het Huis van Thorbecke.
[8] Otjes, S. (2022), Vijf creatieve alternatieven voor een kiesdrempel.