Over de denktank
Of het nu gaat om woningbouw, arbeidsmarkt, klimaat, stikstof, migratie of sociale zekerheid: vele grote vragen hebben nu allemaal onze aandacht nodig. Nederland snakt naar een nieuw verhaal waarmee we deze grote vragen in samenhang kunnen beantwoorden. Het gebrek aan een gezamenlijk toekomstbeeld is één van de redenen waarom noodzakelijk en daadkrachtig beleid nu voortdurend wordt vooruitgeschoven. Deze maatschappelijke vraagstukken raken alle inwoners van ons land.
Gemeenten voelen zich als eerste overheid (mede)verantwoordelijk voor de concrete gedachtevorming over de toekomst van Nederland. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft hierom samen met De Argumentenfabriek het initiatief genomen ons bij elkaar te brengen en Nederland te voorzien van een inspirerend toekomstbeeld: een nieuw verhaal voor Nederland in 2040.
Wie adviseren de denktank op thema’s?
De denktank is gestart met elf verschillende thema’s. Op elk thema is een denkteam van specialisten gevormd, die de denktank adviseert. Hieronder lees je waar de thema’s over gaan en wie meedenken.
Wie vormen samen de denktank?
Wij vormen samen de Denktank Nederland 2040: een toekomstbeeld. Wij nemen deel op persoonlijke titel en zijn onafhankelijk van de organisaties waaraan we zijn gelieerd.
Denktanklid
Aart Jan de Geus
Denktanklid
Barbara Baarsma
Denktanklid
Daan Roovers
Denktanklid
Dion van Steensel
Denktanklid
Frank Kalshoven
Denktanklid
Henk Hagoort
Denktanklid
Isis van der Wel
Denktanklid
Jan van Zanen
Denktanklid
Johan Bac
Denktanklid
Karima Bouchtaoui
Denktanklid
Kimberley Snijders
Denktanklid
Leonard Geluk
Denktanklid
Lotte Schipper
Denktanklid
Luce van Kempen
Denktanklid
Marcel Jakobsen
Denktanklid
Marco Pastors
Denktanklid
Mariënne Verhoef
Denktanklid
Mariëtte Hamer
Denktanklid
Marja Elsinga
Denktanklid
Martin van Rijn
Denktanklid
Michelle Kames
Denktanklid
Peter van Lieshout
Denktanklid
Rem Korteweg
Denktanklid
Rob de Wijk
Denktanklid
Romke van der Veen
Denktanklid
Ronnie van Diemen
Denktanklid
Willemijn van der Zwaard
Denktanklid
Yasmin Ait Abderrahman
Wat gaan we doen in 2023 en 2024?
Het project bestaat uit drie fasen:
-
Fase 1
Denken over de Toekomst van Nederland
In Fase 1 ontwikkelt de denktank samen met tientallen andere deskundigen een concept van een toekomstbeeld van Nederland in 2040. Dit doen we door ontwikkelingen te analyseren, doelen voor 2040 expliciet te maken en ideeën te vormen hoe we tot die gewenste toekomst kunnen komen. Dit mondt uit in een concepttoekomstbeeld dat laat zien hoe Nederland er in 2040 bij kan liggen, míts we nu de juiste politieke denk- en daadkracht weten te mobiliseren.
De denktank maakt bij het opstellen van het toekomstbeeld onder andere gebruik van wetenschap, onderzoek en ontwikkeling. Het denkwerk is een open proces en toegankelijk voor iedereen. Lees ook ons denktankstatuut.
-
Fase 2
Voeren maatschappelijke dialoog
Het concept van het toekomstbeeld uit Fase 1 vormt de inspiratiebron voor een uitgebreide maatschappelijke dialoog met belanghebbenden in heel Nederland in Fase 2. Het doel van deze fase is om met onze landgenoten in gesprek te gaan over de toekomst van Nederland, draagvlak voor het concepttoekomstbeeld te toetsen en ideeën op te doen voor hoe we het toekomstbeeld nóg beter kunnen maken. Ook gaan we hier op zoek naar suggesties voor beleid dat kan bijdragen aan het realiseren van het toekomstbeeld. Op basis van de opbrengst scherpen we het toekomstbeeld aan.
-
Fase 3
Concretiseren van beleid
In Fase 3 gaan we aan de slag met het beleid dat nodig is om het toekomstbeeld van 2040 te realiseren. Oftewel, hoe willen we van de huidige situatie in 2023/2024 komen tot de gewenste situatie in 2040? Wat betekent dat voor de agenda voor de middellange termijn? In het toekomstbeeld staan hierover al eerste ideeën en voorstellen. In deze laatste fase werken we dit verder uit.
Alumni van de denktank
De alumni gemeenschap van denktank Nederland 2040 vormen een uniek netwerk van vooruitstrevende denkers, visionairs en veranderaars.
Bernard Leenstra
Rania Ali
Vinzenz Ziesemer