We stellen inwoners in staat fijn te wonen en te wortelen in sterke regio’s met een eigen identiteit.[1] Door te sturen op brede welvaart in álle regio’s. Door publieke voorzieningen evenwichtig te spreiden over het land. Door nationale sleutelprojecten te definiëren, zoals voor waterstijging en -opslag. Door steden kleinschalig uit te breiden en dorpen geleidelijk te laten groeien. Door woonbeleid te voeren met woonzekerheid, flexibiliteit en duurzaamheid als kern. Door groepen mensen in staat te stellen zelf woningen te bouwen, delen en ruilen. Door het puntensysteem voor huurwoningen te herzien. En vooral door ruimte te laten aan gemeenschappen voor eigen keuzes. Zo voelen we ons overal in Nederland thuis.
Hoe realiseren we dit idee in de praktijk? Tijdens het nadenken over het Toekomstbeeld heeft de denktank vele voorstellen verzameld die zouden kunnen bijdragen aan bovenstaand idee. Hieronder staat een selectie van deze voorstellen, in concept. We zijn als denktank benieuwd naar aanvullingen en verbetersuggesties.
[1] Dit idee is mede gebaseerd op het scenario Regionaal geworteld in Ruimtelijke verkenning 2023, vier scenario’s voor de inrichting van Nederland in 2050 van het Planbureau voor de Leefomgeving (2023).
[2] Raad voor de leefomgeving en infrastructuur e.a. (2023), Elke regio telt! – Een nieuwe aanpak van verschillen tussen regio’s.
[3] Raad voor Cultuur (2022), Beweging in het bestel.